Linedance Etikett

Dansgolvsetikett handlar om sunt förnuft, god vilja och samarbete. De bästa dansarna är de som följer dansgolvets sociala regler, de som är artiga och omtänksamma och som därmed välkomnas överallt där de dansar. Genom att följa denna enkla guide, får du lättare att umgås på dansgolvet och du undviker också att oavsiktligt förstöra för andra dansare.

ALLTID ALDRIG
Följ alltid DJ’ns instruktioner. Det är normalt DJ’n som anger vilken dans det skall bli och DJ’n som ”räknar in”. Ta aldrig med mat, drycker, glas, burkar eller tända cigaretter upp på dansgolvet.
Uppmuntra och stötta alltid nybörjare. Det behövs bara ett par vänliga ord för att du skall få en ny vän. Gå aldrig genom en danslinje för att korsa dansgolvet – gå alltid runt eller vänta.
Ställ dig alltid längst fram när du börjar en dans. På så sätt kan andra ställa upp på linjer bredvid och bakom dig. Stå aldrig och prata på dansgolvet – gå alltid åt sidan för att prata om musiken spelar.
Var alltid artig och be om ursäkt om du råkar stöta i någon annan – även om det inte är ditt fel. Starta aldrig en annan dans än den som angetts om det inte råkar finnas mycket gott om utrymme och du tror att det går bra.
Ersätt alltid en dryck du råkat välta ut och kom ihåg att be om ursäkt. Ta aldrig upp extra utrymme på dansgolvet för att ”uppträda”. Om det är fullt på dansgolvet, så ta korta steg och se upp så du inte krockar med någon.
Lämna alltid yttersidan av dansgolvet fritt för pardansare. Stanna aldrig upp mitt i en dans för att undervisa någon, eftersom du då är i vägen. Gå ifrån dansgolvet om du vill lära ut något.
Följ alltid dansriktningen vid pardans. Dansriktningen (Line of Dance – LOD) går moturs. Tillåt aldrig dina fötter, knän, armar eller armbågar att bli farliga vapen på dansgolvet.
Tillåt aldrig dina fötter, knän, armar eller armbågar att bli farliga vapen på dansgolvet. Visa dig aldrig ”duktig”. Galna variationer, turbosnurrar, höga sparkar och hopp bara stöter bort folk – från dig!